RSS

Kenyataan Balas Ridhuan Tee!

09 Aug

gangster2Dr. Ridhuan Tee Abdullah

Sekali lagi artikel saya dalam Mingguan Malaysia mendapat perhatian yang serius daripada akhbar-akhbar Cina seperti China Press, Sin Chew, Nanyang Siang Pau dan beberapa laman web pembangkang. Kali ini mereka mengambil beberapa bahagian tertentu dengan ada tujuan yang tersembunyi dengan menyiarkannya di muka hadapan sebagai berita utama (Nanyang Siang Pau). Beberapa isu dimanipulasi untuk menagih simpati. Terima kasih saya ucapkan. Nasib baik saya tidak melayan panggilan demi panggilan yang ajukan itu. Jika tidak, saya tidak tahu, apa lagi kenyataan saya yang akan diputarbelitkan.

Mereka turut bertanya, adakah saya dipaksa atau diupah oleh Utusan Melayu atau UMNO untuk menulis artikel ini. Saya jawab tidak. Saya sudahpun jawab dalam artikel minggu lepas. Saya tidak pasti mereka faham atau tidak tulisan saya dalam bahasa Melayu.

Tulisan dan idea ini datang dari hati naluri seorang rakyat berbangsa Cina kerdil, yang amat ingin melihat umat Islam sedar, di manakah kedudukan kita sebenarnya. Malangnya, hanya kerana artikel saya diterbitkan dalam Mingguan Malaysia, marahnya begitu meluap-luap sehingga emosi menguasai diri. Saya dituduh tali barut UMNO. Inilah mentaliti kelas ketiga yang sukar diubah akibat ketaksuban. Komen-komen ini langsung tidak menunjukkan kematangan dan hanya mempamerkan kebodohan diri sendiri. Inilah golongan tidak bersyukur dan ultra kiasu yang masih tidak sedar diri.

Mereka bertanya lagi, adakah saya perlu meminta maaf kepada keluarga mendiang, saya kata tidak perlu, sama sekali tidak. Jika mereka faham betul-betul bahasa Melayu, saya tidak nampak satu pun para artikel saya berniat jahat kepada keluarga mendiang, kecuali niat jahat sebenar akhbar Cina, DAP dan laman web tersebut yang sengaja memutar-belitkan isu ini menjadi perkauman untuk mencari simpati dan publisiti murahan. Siapakah yang sepatutnya meminta maaf, saya atau akhbar dan laman web rasis ini?

Saya dituduh tidak pandai menulis artikel oleh akhbar Nanyang Siang Pau. Justeru, saya pohon kepada editor Nanyang Siang Pau, sila beri tunjuk ajar. Saya juga mahu tahu betapa pandai akhbar-akhbar Cina ini menulis berita dan artikel dalam menjaga kepentingan semua kaum.

Alhamdulillah, dengan peristiwa dan artikel ini, saya lebih mengenali sifat ultra kiasu bangsa saya sendiri yang selama ini saya kaji. Saya baru sedar betapa hipokritnya segelintir bangsa saya. Mereka tidak pernah bersyukur tetapi teramat takut kalah dan mahu sentiasa menang (kiasu). Fakta dan kebenaran dikelirukan bagi menagih simpati dan agenda politik tersembunyi.

Ini budaya yang telah melingkungi pemikiran mereka walaupun kita sudah merdeka 52 tahun. Pemikiran mereka masih tidak merdeka, masih dikongkong oleh ketaksuban terhadap bangsa. Mereka menuduh UMNO rasis, mereka apa kurangnya. Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih.

Mereka begitu pandai berpolitik. Mengambil kesempatan di atas kelemahan dan perpecahan Melayu. Jika Melayu Islam bersatu, saya tidak yakin, mereka seberani ini. Keberanian mereka disebabkan ada segelintir orang Melayu bersama mereka. Ini yang menjadikan mereka semakin besar kepala seperti kaduk naik junjung.

Saya rela menjadi tidak popular di kalangan masyarakat saya sendiri, tetapi bangunlah wahai umatku, jangan lagi kita dipermainkan oleh mereka yang licik ini. Lain di luar, lain di dalam. Saya kena bercakap kerana orang Melayu/Islam tidak berani bercakap kerana takut kehilangan kuasa politik. Saya rela dikutuk dicerca dan dihina oleh bangsa sendiri, tetapi saya tidak sanggup melihat Islam merempat di bumi sendiri. Perjuangan kita tidak pernah selesai selagi hayat dikandung badan.

Kepada para pembaca, nilaikanlah idea yang dilontarkan. Jangan hanya kerana artikel ini disiarkan dalam Mingguan Malaysia, kita sudah tidak nampak yang benar, yang mana salah. Saya bukan penulis upahan UMNO atau Mingguan Malaysia. Saya hanya mengatakan yang benar dan tidak ada niat langsung untuk melukakan mana-mana pihak yang hidup mahupun yang telah pergi. Saya bertanggungjawab sepenuhnya apa yang ditulis.

Saya cuma mengingatkan kita agar jangan menjadi seperti kaduk naik junjung. Jagalah hati lain sama terutama hati orang Islam (Melayu) yang banyak bertolak ansur dengan kita. Mereka juga ramai yang menghadapi masalah yang sama seperti apa yang berlaku. Adakah kita mahukan kes ini menjadi precedent, yang akan menghalalkan segala perlakuan sumbang selepas ini?

Sedarkah kita beramai anak luar nikah yang telah lahir daripada hubungan yang tidak sah ini? Apakah kita mahukan ia menjadi budaya hidup kita. Apakah tujuan perkahwinan sebenarnya? Apa tujuan ada akta dan undang-undang undang-undang keluarga, perkahwinan, nikah cerai dan sebagainya diwujudkan? Jika perbuatan sumbang ini hendak dihalalkan maka tidak perlulah ada semua undang-undang dan akta ini? Apakah ini bukan rule of law?

Saya dituduh kerana cuba memasuki unsur-unsur agama dalam isu ini. Tidakkah unsur-unsur agama ini menjadi sebahagian daripada rule of law? Mereka mengatakan bahawa negara ini harus ditadbirkan rule of law. Persoalan saya, adakah undang-undang dan akta ini bukan rule of law. Apa guna kewujudan Jabatan Pendaftaran Negara jika hidup berkeluarga tidak perlu disahkan. Sila rujuk undang-undang Jabatan Pendaftaran Negara, bahagian keluarga, perkahwinan, nikah dan cerai. Sila baca akta nikah dan cerai 1976 dan akta kelahiran dan kematian 1975.

Untuk mengetahui lebih lanjut isu yang dikatakan sensitif ini dan juga rule of law, sila rujuk http://www.malaysianbar.org.my/marriage.html. Bagi mendapatkan makna anak sah taraf dan anak tidak sah taraf, rujuk Undang-undang negara dalam Akta 60, Legitimacy Act 1961, juga akta Jabatan Pendaftaran Negara, http://www.jpn.gov.my/BI/4_2_kelahiran.php.

Lihat juga, http://www.thefreedictionary.com/illegitimate+child. Baca juga Non-Muslim Family Law dalam, http://www.reunite.org/edit/files/Islamic%20Resource/Malaysia%20text.pdf.

Manakala dari segi hak-hak penjagaan anak-anak tidak sah taraf ini pula, sila rujuk http://www.johorebar.org.my/CustodyGuardianship.html. Adakah ini bukan rule of Law. Saya hanya memberikan beberapa pandangan agama yang menjadi rule of law, maka saya akan dituduh kolot dan ekstremis.

Memperjuangkan

Kes yang sama berlaku di Pulau Pinang dan Shah Alam, Selangor baru-baru ini, apabila mereka yang memperjuangkan undang-undang syariah di negeri sendiri, dituduh oleh DAP sebagai pelampau atau ekstremis. Jemaah Islam Malaysia (JIM), sebuah pertubuhan moderat Islam, dituduhkan oleh ahli Parlimen Jelutung DAP, Jeff Ooi sebagai ekstremis atau pelampau. Manakala tindakan penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) yang merampas arak yang dijual di salah sebuah premis perniagaan di Shah Alam, yakni kawasan majoriti umat Islam, dihalang oleh Ronnie Liu, Exco Kerajaan Tempatan Selangor.

Saya masih ingat amanat Tunku Abdul Rahman mengenai pandangannya terhadap Bandaraya Shah Alam. Tunku pernah berpesan agar Shah Alam mesti bebas daripada arak dan kelab malam. Jika orang lain mahu melakukan perbuatan haram ini, mereka boleh pergi ke Kuala Lumpur, minumlah arak dan kunjungilah kelab malam sehingga tidak sedar diri kerana mungkin agama mereka membenarkan. Jika ditakdirkan Buddha dan Nabi Isa hidup hingga ke hari ini, rasa fikir tindakan manusia pelampau DAP sebegini akan dicela dan dikutuk.

Sejak memenangi banyak kerusi dalam PRU 12, DAP ternyata semakin biadab dan kurang ajar kerana turut campurtangan dalam hal-ehwal agama Islam yang menjadi agama persekutuan. Apakah hak parti politik ekstremis ini untuk campur tangan dalam undang-undang syariah negeri dan hal-ehwal Islam? Tidakkah mereka sedar bahawa Malaysia telah diisytihar sebagai sebuah Negara Islam walaupun ditentang hebat oleh mereka sebelum ini?

Tindakan DAP ini teramat-amat menghiris perasaan umat Islam. Saya juga mahu melihat apakah akhbar-akhbar Cina akan memaparkan berita ini di muka hadapan dan mendesak DAP meminta maaf kepada seluruh umat Islam seperti yang dilakukan terhadap artikel yang saya tulis? Kalau artikel yang saya ditulis diapi-apikan setiap hari, perkara yang sama hendaklah dilakukan oleh akhbar ultra kiasu ini, kerana tindakan DAP ini sudah mencabar kesucian dan kedaulatan kedudukan agama Islam yang termaktub dalam perlembagaan. Tindakan DAP ini bukan sahaja tidak sensitif, malahan dilihat cuba menghina dan merendah-rendah martabat agama Islam.

Persoalannya, adakah mereka akan meminta maaf? Apakah Pemuda DAP atau DAPSY akan mengeluarkan kenyataan yang sama seperti mana mereka memaksa saya meminta maaf? Ini yang selalu saya katakan, bila saya menulis perkara menyebelahi Islam Melayu, saya dituduh tidak sensitif dan dipaksa meminta maaf. Adakah DAP begitu sensitif? Inilah yang saya katakan nasib Melayu di bumi Melayu. Bila isu berkaitan bangsa Cina, akhbar-akhbar Cina mensensasikan isu tersebut, bila berkaitan dengan Islam, senyap sepi dan dianggap tidak penting.

Justeru, saya minta parti-parti politik Cina dan akhbar-akhbar Cina mesti memaksa Jeff Ooi dan Ronnie Liu minta maaf secara terbuka kepada umat Islam. Perkara berkaitan dengan Islam tidak boleh dipermain-mainkan. Apatah lagi jika matlamat hendak menghalalkan cara. ISA amat relevan untuk orang seperti ini.

DAP cuba menarik perhatian orang Cina untuk menghalalkan arak yang secara terangan diharamkan oleh Buddha, yang kini telah menjadi budaya hidup mereka, sama seperti hubungan seks luar nikah. Manakala PAS tetap dengan pendirian mengharamkan arak sebagaimana yang disebut dalam al-Quran. PKR belum lagi membuat keputusan kerana cuba memenangi hati kedua belah pihak untuk mengekalkan kedudukan.

Saya ingin mengingatkan PAS supaya berhati-hati dengan DAP dan parti yang sekutu dengannya. Parti DAP sudah terkenal dengan sikap ultra kiasu sejak penubuhannya lagi selepas PAP. Mereka mahu menjadi negara ini negara sekular, tanpa identiti Islam mahupun Melayu. Sebarang percubaan untuk mengislamkan atau memelayukan identiti negara ini akan ditentang habis-habis malah Karpal pernah berkata langkah mayat beliau dulu jika PAS berniat untuk menegakkan Negara Islam.

Saya amat berharap PAS mengkaji balik pakatan mereka dengan puak ekstrem ini. Lebih baik berkawan dan berdakwah dengan UMNO bagi membincangkan agenda memperkasakan Islam dan umat Islam. Biarkan DAP berkawan dengan mereka yang ingin menghalalkan cara. Saya ucapkan tahniah kepada PAS kerana berani bersuara dan mempertahankan yang hak. Ingatlah, selama-lamanya DAP tidak pernah bersetuju dengan Islam.

Sekarang terbukti, kerjasama seperti tidur sebantal, mimpi lain-lain. Lebih malang lagi, mimpi mereka saling bercakaran dan berprasangka. Saya ingin bertanya sekali lagi kepada DAP dan orang Cina keseluruhannya, agama apa yang menghalalkan arak? Apa yang saya belajar daripada tidak Islam dahulunya, sampai memeluk agama Islam, tidak ada satu agamapun yang mengatakan arak itu dibenarkan. Bagaimana matlamat boleh menghalalkan.

DAP perlu diingatkan bahawa mereka tidak akan menang banyak kerusi dalam PRU 12 baru-baru ini, tanpa sokongan orang Melayu. Justeru, jangan seperti kaduk naik junjung. Pernahkah sekali kita mendengar DAP meminta maaf apabila mereka menyinggung perasaan orang lain disebabkan oleh keceluparan dan kebiadaban mereka? Sudah tentu tidak. Tetapi apabila tiba giliran orang lain seperti saya, maka melalaklah mereka meminta kita umat Islam meminta maaf. Begitu juga pendirian parti politik Cina yang lain seperti MCA dan Gerakan.

DAP dan orang Cina perlu ingat, Melayu tidak dapat dipisahkan dengan Islam. Agama Islam dan Melayu ibarat darah dengan daging. Pendek kata, setiap manusia memerlukan agama, sebab agama itu datang daripada Tuhan. Suka atau tidak kita dengan agama, diakhirkan nanti kita tetap kembali kepada agama. Jika tidak, maka tidak perlulah dilakukan upacara kematian mengikut agama.

Tambahan pula, kematian manusia tidak mengenal usia. Kematian boleh datang secara tiba-tiba, bila-bila masa, tidak kira tua atau muda. Cuma kita diminta bersedia untuk mati. Tujuannya, tidak lain agar bila kita pergi nanti, kita telah membuat segala persediaan secukup, termasuk terhadap mereka yang kita tinggalkan agar tidak menderita. Justeru, kita perlu melakukan yang terbaik sepanjang waktu dan ketika.

Kita selalu berhujah untuk mempertahankan keburukan yang telah dilakukan. Misalnya, apa salahnya jika bersekedudukan sebelum nikah, asalkan kita bertanggungjawab selepas itu. Persoalan saya, bagaimana jika selepas itu, si polan mengambil keputusan tidak mahu mengambil tanggungjawab tersebut atau meninggal teman wanitanya secara tiba-tiba? Ada yang hanya sempat berkahwin 10 hari, kemudian bercerai. Siapakah yang akan menjadi mangsa? Sudah tentu wanita. Justeru, bila ada rule of law, nasib wanita akan sentiasa terbela.

Saya mempunyai beberapa kenalan Cina dan Melayu yang telah terlanjur melakukan seks bebas, kemudian ditinggalkan oleh teman lelakinya. Apa akan terjadi dengan anak luar nikah yang dikandung?

House PK: Salah tetap salah, kenapa DAP yang kuat makan babi ni suka nak bikin kecoh ek?

Advertisements
 
16 Comments

Posted by on August 9, 2009 in Uncategorized

 

16 responses to “Kenyataan Balas Ridhuan Tee!

 1. hashimzan

  August 9, 2009 at 7:31 pm

  saya amat menghormati pendirian Dr.Ridhuan Tee Abdullah,,,anda berani menyatakan yang benar,,,tidak hipokrit,,,Ketua Pemuda kebangsaan DAPSY YB Loke Siew Fook(AP Rasah) adalah seorang pengecut,,,selepas menghentam secara membabi-buta ,,,tiba-tiba beliau sedar kesilapan dan keterlanjurannya lantas dengan pantas beliau men”delete” laman blog milik beliau,,,sungguh pengecut si Loke Siew Fook,,,tidak berani menghadapi kenyataan,,, saya amat tertarik dengan sindiran Dr Ridhuan Tee Abdullah berkenaan “Kaduk Naik Junjung”,,,,tak taulah samada sang-sang kaduk sedar dan faham mengenainya,,,,walauapa sekalipun saya mengucapkan syabas kepada Dr Ridhuan Tee Abdullah di atas keberanian dan ketegasan beliau,,,,teruskan berjuang menegakkan kebenaran Islam.

   
 2. heromal

  August 9, 2009 at 7:32 pm

  Ada juga org islam walaupun bukan melayu yg berani berkata yg benar daripada org islam melayu yg penakut. Apatah lagi melayu islam yg asyik nak jaga hati kaum lain..

   
 3. anakbukitgantang

  August 9, 2009 at 9:12 pm

  Allah Hu Akbar, PAS patut belajar bagaimana menjadi Muslim Scholar sejati seperti Ustaz Rithuan Tee!

  Semoga perjuangan suci Ustaz Rithuan Tee sentiasa mendapat kemudahan dari Allah. Srmoga pejuang Islam sejati seperti Ustaz sentiasa dilindungi Allah hendaknya. Amin.

   
 4. anak melayu

  August 10, 2009 at 12:43 am

  bagus Ridhuan Tee berpasak di bumi nyata… kita sokong dia habis habisan

  tak siapa pun yang pandai boleh menentang mereka dan masih kekal pandai, semuanya dikatakan bodoh jika menentang mereka, semuanya dikatakan tak guna bila mempersoalkan merkea

  inilah muka sebenar DAP, satu parti cauvinist Cina yang kental dengan sifat rasis

   
 5. Belia Waja

  August 10, 2009 at 12:49 pm

  Sebenarnya kemana hala tuju Malaysia sekarang … nampaknya trojanhouse dari seberang banyak memainkan peranan meporakpurandakan negara kita cintai Malaysia.

  Di mana kematangan ahli politik kita … terutama kerajaan bagi menangani psyops warfare negara seberang …

  Kita memerlu seorang Tun mahathir lagi bagi menyelamatkan Malaysia.

  Ya Allah Selamatkanlah Malaysia.

   
 6. Brader

  August 10, 2009 at 1:03 pm

  As-Salam Bro Parp,..heheh,..apo nak dikato,..do visit dis link I came across frm Mahaguru58,.. d blog tells of Malaysiakini being a trained Illuminati agent,..cheers,..wat else can I say,..heheh,..(,”)

  http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/08/greetings-to-all-i-hope-to-share-with.html

   
 7. Rakyat Perihatin (Othman)

  August 12, 2009 at 9:25 pm

  Assalammualaikum warahmatullah hiwabarokaatuh, saya begitu tertarik dengan hujah Ust Reduan Tee itu, tidak terlewat saya menyokong komen Ust itu.

  Saya sebagai umat islam melayu ingin mengucapkan tahniah dan syabas kepada Ust Reduan, kerana dengan beraninya untuk menyedarkan umat islam melayu khasnya.

  Disini saya ingin menyeru umat islam melayu sedarlah dan sebarlah hujah yang diutarakan olih Ust Reduan ini untuk umat melayu yang tidak kesempatan membaca blog-blog ni, betapa sedarnya seorang umat islam berbangsa cina berani menyuarakan komennya tentang perpaduan dan penyatuan untuk umat islam melayu.

  Sedarlah wahai umatku, tolong hentikan persengketaan kerana perbezaan idologi, bersatulah demi ISLAM.

   
 8. Abu

  August 16, 2009 at 12:49 am

  DAP (Dogs And Pigs) semakin kurang ajar kerana pasangannya PAS (Puke And Shit) membenarkan mereka berkelakuan demikian. Ini jelas dengan tindakan Samdol Am PAS, N.Ajis yang semakin nyanyuk mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan ahli PAS sendiri. Dalam keadaan ini PKR (Puak Kongkek Rakyat) pimpinan Matt Jubox seolah-olah membutakan hati dan memekakkan jiwa menyokong dlm diam tindakan N.Ajis.

   
 9. Rakyat perihatin

  September 6, 2009 at 2:15 am

  Assalamualaikum, Saya rasa bagaikan telah diberi satu suntikan semangat kesedaran yang sebelum ini tidak pernah diberi olih ulama sebangsa dengan saya (Melayu). Sejak 58 tahun lalu.

  Alhamdulillah, rupanya tuhan telah mengutuskan seorang insan berbangsa cina (Dr Reduan Tee Abdullah) untuk menterjemahkan betapa tegasnya cara seorang Islam menegur dan memberi pandangan secara terbuka dalam menyampaikan dakwahnya.

  Saya begitu kagum dengan jawapan balasnya keatas pengkretik sebangsanya dan yang seangkatan dengannya. Saya yakin bahawa tiada ada diantara mereka mereka ini yang dapat membalas atas apa yang telah dihujah olih beliu.

  Walaupun sudah sebulan lebih jawapan balasnya disiarkan didalam blog ini, saya percaya hujah beliau telah mematikan sikap ego mereka mereka yang tak tau mengenang budi ini, terutama sekali bagi bangsa melayu yang telah bersekongkol dengannya.

  Kepada bangsaku, jika anda masih tidak merasai betapa pedasnya dan tegasnya ulasan yang diberikan olih Dr Redzuan ini, saya menganggapnya anda bukan melayu islam, yang sebenarnya.

  Saya hairan kenapa tidak ada seorang pun ulama bangsa melayu yang berani tampil untuk membela Dr Redzuan ini ketika beliau diasak dengan pelbagai tekanan setelah tersiarnya tulisan beliau diMingguan Malaysia tempoh hari, dan sehingga sekarang pun masih tidak ada yang berani tampil secara terbuka, mungkin masing masing nak jaga kedudukan, tapi kalau sesama bangsa merekalah heronya.

  Untuk Dr Reszuan, saya berikrar, dengan sesungguhnya, jika apa yang berlaku keatas diri dan keluarga anda, sayalah orang yang akan menuntut belanya, dan sata akan sentiasa bersama anda. Teruskan usaha anda demi kesucian Islam agama tercinta. Wassalam. TAKBIIIIIIIIIIIIIIR.

   
 10. taqistar

  September 6, 2009 at 11:04 pm

  bodoh pnya blog. xdak nilai satu sen pon. umno lembu

   
 11. Apa Pasal

  September 11, 2009 at 10:27 am

  GOD Bless you Dr. Ridhuan Tee. Insyaallah.

   
 12. Rizal

  September 14, 2009 at 3:13 pm

  Kenapa mempersoalkan agama lain punya agama? Kena baca surah AlKafirun ni..

   
 13. Hishammuddin Abu Bakar

  November 8, 2009 at 11:51 am

  Assalamualaikum
  Allah merahmati pendirian dan perjuangan anda
  Dr. Ridhuan Tee. Tuan memapar realiti dan persipsi mereka bukan islam tentang melayu dan islam Insyaallah.saya mengikuti perkembangan senario masyarakat kita ini.Adalah penting dan perlu persefahaman dan menanam rasa kesyukuran bagi kaum kaum lain tentang nikmat hidup diNegara Malaysia berbandng dengaan negara lain.
  Sekian zhaijian

   
 14. Azmi

  November 9, 2009 at 10:56 am

  Bangsat UMNO yang bernama Ridhuan Tee Abdullah yang makan khinzir waktu muda dan memeluk islam selepas ditangkap basah berzina dengan perempuan Islam berani mengutuk Pemimpin PAS yang beragama Islam kononnya dia lebih layak digelar muslim! Dia ini adalah pengkhianat bangsa dan agama yang menjadi budak upahan UMNO bangsat di Malaysia yang diberi muka untuk menulis dalam Beriata Bangsat Kebangsaan Utusan Malaysia!

   
 15. amilia

  November 10, 2009 at 7:50 pm

  assalamualaikum.

  Kebenaran and keberanian yang ditampilkan oleh ustaz tee patut dijadikan amalan dalam kehidupan seharian setiap insan. apa yang saya nampak pada ustaz tee adalah seseorang yang tidak ada sifat takut terhadap sesama manusia kerana beliau merupakan hamba Allah yang sangat taat. Jadi apa2 backlash yang diterima oleh ustaz tee hanyalah sekadar cabaran dari Allah. Argument yang datang daripada mereka yang tidak setuju dengan ustaz tee tidaklah sekuat pendapat dan hujah yang penuh dengan justifikasi oleh ustaz tee sendiri.

   
 16. salwa

  April 25, 2010 at 8:44 pm

  salam,
  Wahai orang muslim ingatlah, walau apa sekali pun yang berlaku, Allah sentiasa bersama kita.InsyaAllah.
  Buat Dr Ridhuan Tee, bersabar dan teruslah memperjuangkan hak Islam, SEMOGA Allah merahmati perjuanganmu…

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s