RSS

SI IBLIS AL JUBURI MAHU CHIN PENG PULANG!

13 Jun

BERITA
Sabtu Jun 13, 2009
Anwar: Benarkan Chin Peng balik

Oleh G. MANIMARAN

KETUA Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyampaikan ucapan khas pada Kongres Nasional Khas Parti Keadilan Rakyat (PKR). Beliau berkata Pakatan Rakyat bersedia untuk menemui Umno-BN dengan syarat sistem keadilan dan pilihan raya negara diperbaiki.anwarmerempat

NILAI: Ketika ramai masih menentang idea ini, Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu kerajaan membenarkan bekas ketua Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng pulang ke tanah air.

Ketua Pembangkang di Parlimen itu berkata, Chin Peng seharusnya dibenarkan menghabiskan hari-hari akhirnya atas dasar peri kemanusiaan, malah Malaysia juga sudah menjalin hubungan baik dengan China.

“Dia (Chin Peng) umur pun dah dewasa. Dia nak balik ke kampung halaman dia, kita dah benarkan dulu,” katanya.

Oleh kerana Malaysia turut menjalin hubungan baik dengan China, katanya, adalah tidak wajar Chin Peng dihalang daripada kembali ke tanah air.

“Nampaknya kita sudah memaafkan mereka semua, mengapa tidak memaafkan seorang ini atas apa yang dia telah lakukan,” kata beliau pada sidang media Kongres Nasional Khas Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini hari ini.

Terdahulu dalam ucapan khas beliau pada kongres itu, Anwar juga melahirkan pendirian serupa.

“Bagaimanapun ini tidak bermakna kita bersetuju dengan semua kesalahan yang dia lakukan,” kata Anwar sambil menambah, beliau pernah mengecam komunis ketika zaman mudanya dulu.

“Sejarah kita kena lihat secara objektif dan kita ambil sikap peri kemanusiaan. Yang sudah sudahlah, kita kerja,” katanya lagi.

Anwar berkata, sewaktu beliau berada dalam kerajaan, beliau dan beberapa pemimpin Umno dan Barisan Nasional pernah berkunjung ke China dan pemimpin-pemimpin Parti Komunis China secara terang-terang menyokong PKM.

Idea agar Chin Peng dibenarkan pulang ke Malaysia dilontarkan oleh Gerakan tetapi ia mendapat tentangan pelbagai pihak. Malah kerajaan juga menegaskan ia tiada hasrat untuk membenarkan Chin Peng pulang ke Malaysia.

Dalam pada itu, Pakatan Rakyat mengulangi kesediaan untuk jalin kerjasama dengan Umno-BN berhubung isu-isu nasional termasuk krisis politik Perak tetapi idea PAS tentang kerajaan perpaduan tidak timbul sama sekali.

Anwar berkata, Pakatan Rakyat bersedia untuk menemui Umno-BN dengan syarat sistem keadilan dan pilihan raya negara diperbaiki.

“Kita bersedia untuk menemui Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak (Perdana Menteri dan Pengerusi BN) untuk menyelesaikan isu Perak tetapi ia mesti melalui pilihan raya.

“Kita sedia berbincang dan mendengar pandangan mereka, pandangan Umno dan mereka mendengar pandangan kita,” kata beliau.

PKR berhimpun di sini hari ini untuk membincangkan pindaan perlembagaan parti.

Anwar yang juga Penasihat PKR berkata, beliau telah mengadakan perbincangan dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini.

Kerajaan perpaduan menjadi isu baru semula selepas ia dibangkitkan oleh Hadi pada Muktamar Tahunan PAS Ke-55 Jumaat lalu.

“Tidak timbul soal kerajaan perpaduan. Kita sedia berbincang dengan syarat tiada kezaliman, (baiki) sistem keadilan dan kekalkan pilihan raya yang bebas dan adil,” kata Anwar lagi.

Pakatan dianggotai oleh PKR, DAP dan PAS.

PARPUKARI: Pada hemat aku la kan, si Anwar haramjadah ni dah semakin gila nampaknya, semakin dekat hari perbicaraan dia, semakin gila jadinya, ni sekarang dia nak bapak komunis si Chin Peng ni balik ke Malaysia pulak.

Aku rasa la kan, dia nak si Chin Peng tu bersama-sama Lee Kuan Yew serta persatuan komunis moden ambik alih malaysia, hanya dengan cara itu aje, si peliwat tegar ni boleh bebas kan, si al juburi wal liwati ni demi kepentingan sendiri, dia sanggup lakukan apa saja tau!

Saya merayu pada semua umat Islam supaya bersatu dan tolak si Dajjal bernama Anwar Ibrahim ini!

Advertisements
 
3 Comments

Posted by on June 13, 2009 in Uncategorized

 

3 responses to “SI IBLIS AL JUBURI MAHU CHIN PENG PULANG!

 1. mayaputeri

  June 14, 2009 at 9:25 am

  memang anwar sekor ni dah sah-sah gila! itulah bahananya di makan oleh sumpah.Dia sudah tidak boleh berfikir dengan rasional dan betul apa yang dikatakannya adalah palsu, fitnah dan hanya untuk menghancur-leburkan perpaduan semua kaum di dalam malaysia ini. Apa sahaja peluang yang lalu dihadapan matanya akan dipergunakannya semata-mata untuk membuatkan pengikutnya menjadi taksub dan menyokongnya hatta sehingga sanggup menghina dan menjual bangsa sendiri dengan cara memberikan ‘ruang dan peluang’ kepada kaum-kaum lain untuk bersamanya ‘menghancurkan’ bangsa Melayu. Semua yang dilakukanya adalah semata-mata untuk menunjukan bahawa dialah yang paling cerdik, bijak dan pemimpin yang berkarisma dan juga pemimpin yang sesuai untuk semua kaum. dalam masa yang sama anwar gila ini juga menggunakan peluang tersebut untuk mengaburi pengikut2nya mengenai perangai hitamnya yang sudah sebati dan padanya tidak ada apa-apa yang boleh menyalahkannya. tapi Allah itu Maha kaya…kebenaran pasti akan muncul, cuma masa dan ketika sahaja yg perlu ditunggu….

  PARPUKARI: MEMANG BETUL APA YANG MAYA KATAKAN ITU!

   
 2. Ada akai

  June 17, 2009 at 12:31 pm

  Masalahnya pemimpin yang makan rasuah dan hak rakyat begitu ramai dalam UMNO akan tetapi kita hyanya nampak bekas pemimpin UMNO seperti Anwar sahaja. Inilah tahap ceteknya akal orang Melayu.
  OhMelayu kenapalah bangang sangat kamu ini.
  Jawabnya: Sebab belajar Matematik dalam Bahasa Inggeris. Melayu tiada jiwa -sedang bahasa jiwa bangsa!

  PARPUKARI: WAHAI ADA AKAI, KAULAH CONTOH MELAYU BODOH YANG PALING TEPAT SEKALI…HE HE HE…ANWAR ADALAH PERASUAH TERBESAR DALAM MALAYSIA…KAU TAK KENAL DIA, KAU SYOK TENGOK AURA KUNYIT DIA JE…APA PUNYA BAHALOL PUNYA MELAYU LA KAU NI…MEMALUKAN BETUL…KAU NI MESTI KELUING PUNYA KAN?

   
 3. the warrior

  July 7, 2011 at 2:59 am

  ada akai tu memang bodoh…..tah tah geng al juburi…. senanglah dia menjubur… kah kah kah
  al juburi tu tengok muka pun dah tau….jenis tak beriman…. kalau beriman mesti tak ikut hati tak hentam orang… aj juburi manusia hipokrit kata orang dia yg lebih

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s